Co-counselen | Hoe leer je dat?
CCI co-counselen leer je in een training verdeeld over meerdere avonden of verschillende weekenden.
Aan het einde van de basistraining ben je in staat om tijdens een sessie op een veilige manier met je eigen emoties om te gaan, samen met anderen.
Je hebt alle basistechnieken zelf ervaren en weet waar je ze voor kunt gebruiken. Je kent dan ook al een aantal mensen met wie je later sessies kan blijven doen.
Als je de training met goed gevolg hebt doorlopen, ontvang je een certificaat. Hiermee kun je, als je wilt, toetreden tot het landelijke en internationale netwerk.
Voordat je met de training begint heb je een kennismakingsgesprek met één van de trainers om te kijken of co-counselen past bij wat jij graag wilt.
In de basistraining maak je kennis met elkaar en kijken we hoe we met elkaar omgaan als groep en in sessies. Dat doen we op een accepterende, liefdevolle manier. De groep bestaat vaak uit 6 tot 12 mensen met 1 of 2 trainers.
Je gaat aan de slag met ons belangrijkste gereedschap, aandacht voor jezelf en de ander. Deze gebruik je in de rollen van werker en ondersteunende medewerker.
Het oefenen van co-counseltechnieken gebeurt vaak in tweetallen. Het creëren van een stimulerende leeromgeving vinden we belangrijk. De oefeningen worden afgewisseld met muziek en lichaamsbeweging.
Ook de theorie komt aan de orde. De nadruk ligt meer op doen en ervaren dan op praten en luisteren. Na elke oefening vindt er uitwisseling plaats in de groep, waar ieder zijn/haar ervaring deelt.
Een basistraining co-counselen duurt 40 uur en wordt in verschillende vormen aangeboden zoals
* 3 weekenden overdag
* 2 weekenden van vrijdagavond tot en met zondagavond, al dan niet inclusief overnachting
* 2 weekeinden overdag in combinatie met weekavonden.
Bij sommige basistrainingen worden de maaltijden met elkaar verzorgd, er kan worden gevraagd om daar iets voor mee te nemen.
Na afloop van de training zijn er verschillende vormen van ondersteuning om je sessievaardigheden verder te ontwikkelen: een terugkomdag of een cocounseldag samen met mensen uit de regio.
Bij sommige trainers is het mogelijk om het eerste weekend als een afzonderlijk introductieweekend te doen. Zij noemen dat het fundament.
Voor bestaande groepen is het mogelijk een basistraining naar inhoud en tijdsplanning op maat te organiseren. Neem hierover contact op met één van de trainers.